image events 01

LEDS C4 współpracuje przy prototypie domu przyjaznemu środowisku TO, stworzonym na Politechnice Katalońskiej UPC, zaprezentowanym na Węgrzech w międzynarodowym konkursie Solar Decathlon Europe 2019

Dom przyjazny środowisku TO zostanie w listopadzie przeniesiony na kampus Diagonal-Besós barcelońskiej Politechniki. Może zostać przekształcony w centrum badawcze nad zrównoważonym budownictwem mieszkaniowym.

Firma LEDS C4 objęła patronatem projekt, prowadzony przez studentów Wyższej Szkoły Architektury Vallés (ETSAV), działającej w ramach Politechniki Katalońskiej (BarcelonaTech). Ten ośrodek naukowy został zaproszony już czwarty raz z rzędu do udziału w konkursie Solar Decathlon Europe. Jest to jedyna uczelnia na świecie, która może się poszczycić takim osiągnięciem. Międzynarodowy konkurs uniwersytecki, promowany przez Departament Energii Stanów Zjednoczonych, ma na celu upowszechnianie budowy, badań i rozwoju wydajnych i zrównoważonych mieszkań.

Firma LEDS C4 doradzała zespołowi TO w zakresie oświetlenia i zapewniła oprawy z kolekcji Vintage, szyny, projektory, lampy solarne i taśmy LED, jak ON HP, aby wspomóc ideę konkursu, opierającą się na efektywności energetycznej. Dla stref zewnętrznych wybrano produkty solarne w celu podniesienia oszczędności energii, a do wnętrza zaproponowano produkty oświetleniowe LED z modulowaną intensywnością światła w zależności od naturalnych warunków oświetleniowych w danej chwili.

Prototyp TO został pokazany po raz pierwszy w czerwcu 2019 roku na uczelni ETSAV. Następnie został rozebrany i przewieziony na Węgry, aby wziąć udział w międzynarodowym konkursie uniwersyteckim SDE19, w którym stanął w szranki z 11 zespołami, złożonymi ze studentów z 29 ośrodków uniwersyteckich z różnych krajów. Ostatecznie zajął ósme miejsce.

Do 29 września prototyp domu TO będzie wystawiany w przestrzeni wystawowej Solar Village na Węgrzech, a w listopadzie zostanie przeniesiony na kampus Politechniki Katalońskiej Diagonal-Besós w Barcelonie, gdzie będzie można go oglądać. Ponadto władze miejskie Barcelony pracują nad tym, aby prototyp przekształcono w obiekt użyteczności publicznej, jak centrum badawczo-szkoleniowe w zakresie zrównoważonego budownictwa mieszkaniowego.

Dom TO to innowacyjny projekt, pomyślany, aby zmienić hierarchię pomieszczeń, jaką znamy. Jest to konstrukcja, która pomaga wprowadzić w praktykę nowe codzienne zwyczaje, bardziej wydajne energetycznie, które zakładają mniejszy wpływ na środowisko naturalne. Studenci projektu podkreślają: „W tym domu nie ma kuchni, łazienki ani salonu, a jedynie pomieszczenia, które są dostosowywane do warunków klimatycznych. Na przykład można zarządzać komfortem wnętrza obniżając do minimum zużycie energii kąpiąc się lub śpiąc zimą w południowej części budynku, która jest strefą najcieplejszą, lub odwrotnie – w części północnej latem”.

POBIERZ INF. O PRODUKTACH

OTRZYMAJ NASZ BIULETYN

Podziel się

Niniejsza strona internetowa wykorzystuje swoje własne ciasteczka i osób trzecich w celu polepszenia naszych usług i pokazania reklamy związanej z Państwa upodobaniami dzięki analizie Państwa zwyczajów surfowania. Jeżeli dalej będą Państwo po niej surfować uznajemy, że akceptują Państwo ich użycie. Mogą Państwo zmienić konfigurację lub uzyskać więcej informacji klikając ‘tutaj’.

Akceptuj / Zamknij okno